dimarts, 25 de febrer del 2020

El tauler d'escacs


Un tauler d'escacs és un quadrat compost per 64 caselles o quadres i per tant cada costat de l'tauler té vuit caselles (8 x 8 = 64).
 
La meitat de les caselles són blanques, i l'altra meitat, negres, i estan disposades alternativament, de manera que cada casella blanca està envoltada per quatre caselles negres i viceversa.



El tauler d'escacs es col·loca amb una casella blanca a la cantonada dreta de la fila més propera a jugador, i les peces es posen com es mostra en la  següent figura, amb cada rei a la casella del seu propi color.

Recorda: deixa una casella blanca a la dreta. (A8 i h1)
 

Noms de les caselles

La notació algebraica es basa en un sistema de coordenades de 8 x 8, nomenant les columnes des de la lletra "a" a la "h" i les files de l ' "1" a l' "8" com en el "joc dels barquets".
 
La fila 1 és la més propera al jugador blanc i la fila 8 és la més propera al 'jugador negre, la columna "a" està a l'esquerra de el blanc i a la dreta del negre.

El jugador amb peces negres veu l'ordre de les caselles a l'inrevés que el blanc. Això pot suposar una complicació quan canviem de color, però amb l'avantatge que cada casella té el mateix nom per a tots dos jugadors. Per exemple, la casella e1, és on es col·loca el rei blanc a l'inici de la partida, mentre que el rei negre es col·loca en e8.
 
Els jugadors més avançats no necessiten comptar les files i columnes, per exemple en dir "e4" no han de pensar que és la quarta fila de la cinquena columna, sinó és simplement la casella de l'obertura típica de peó de rei. Amb el temps i una mica de pràctica aprendràs que cada casella té la seva personalitat i propietats i et serà més senzill trobar-les al tauler.


Practica les coordenades del tauler d'escacs 



 
En el següent enllaç de la pàgina lichess.com pots practicar les coordenades de les caselles del tauler d'escacs.  L'objectiu és que arribis a identificar-les de manera automàtica per anotar i llegir les partides.
 
Prem sobre el botó i tracta de localitzar totes les que puguis en el temps disponible i repeteix l'exercici les vegades que vulguis.
 
 

 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada