Escola Escacs

Si tens ganes d'aprendre a jugar a escacs fem classes al Centre Cívic de Ferreríes. 

Vine a còneixer el club. 

Estem per les tardes de dilluns a divendres.

Amb una cosa tan senzilla com 1 tauler, 32 peces i dos caps pensants és possible desenvolupar i incrementar un gran nombre d'habilitats cognitives en els xiquets i xiquetes, que els serviran així mateix per aplicar-les durant el seu procés educatiu en altres àrees o matèries. 

Amb l'objectiu que vegis alguns dels nombroses avantatges i animis als teus fills/filles començar a jugar a escacs, recopilem alguns dels beneficis que aporta els escacs als nens i nenes.

 - AJUDA A CONTROLAR ELS NERVIS/ESTRÈS: Malgrat que els xiquets i xiquetes no tenen moltes preocupacions, hi ha casos  que són molt nerviosos, i estan inquiets a les classes ... Els escacs els ajudarà a estar concentrats en un mateix aspecte durant força estona i això els ajudarà molt a millorar la seva concentració, centrar-se en un tema i el més important, aprendran a estar asseguts en una cadira sense haver d'estar constantment aixecant-se, movent-se ...

 - MILLORA RESULTATS ACADÈMICS: Una de les causes més freqüents amb què es relaciona el fracàs escolar és la manca d'atenció i concentració dels estudiants, una capacitat que es pot fomentar fàcilment amb la pràctica dels escacs, ja que requereix per part del jugador un alt grau de concentració i observació per poder desenvolupar la partida adequadament. S'ha comprovat en nombrosos estudis que els alumnes que han practicat escacs en algun moment dels seus estudis obtenen millors qualificacions que els alumnes que no l'han practicat. Això es deu al fet que els escacs aconsegueix activar moltes parts del cervell i fan que l'alumne realitzi interconnexions entre els seus pensaments. 

- S'EXERCITA LA MEMÒRIA: Cal treballar la memòria a curt termini, per recordar els moviments que s'han realitzat durant la partida, o a llarg termini, per no oblidar altres partides jugades, la multiplicitat d'alternatives a les que s'enfronta el jugador d'escacs té com a resultat que memoritzen molt millor les lliçons i aconsegueixen retenir millor la informació. 

- MILLORA LA CONCENTRACIÓ, CREATIVITAT, CAPACITAT DE RESOLDRE PROBLEMES I LA PRESA DE DECISIONS: A cada partida d'escacs, necessiten buscar constantment noves maneres d'aconseguir la victòria i això fa que el seu cervell estigui en constant treball. Això traslladat a la vida real s'aplica a la resolució de problemes. Quan un/a nen/a s'enfronta a un problema a la vida real, està acostumat a no dependre d'una única solució i de seguida farà cerques alternatives per solucionar el problema. Tot aquest procés es realitza en un entorn de total concentració ja que els escacs els  ensenya a estar focalitzats en un tema durant llargs períodes de temps, sense tenir en compte les distraccions de l'entorn. Durant la partida el jugador d'escacs s'enfronta a diversos problemes que ha de resoldre, analitzant totes les solucions possibles i triant la més adequada, fins i tot moltes vegades sota la pressió del límit de temps per prendre-les.

 – DESENVOLUPA EL RAONAMENT LÒGIC MATEMÀTIC: Està demostrat que el raonament i el procés d'anàlisi utilitzat en el joc dels escacs és molt similar al que s'utilitza en les matemàtiques i, per tant, la seva pràctica pot ser beneficiosa per millorar les aptituds matemàtiques dels alumnes. 

– INCREMENTA L’AUTOESTIMA I L’AFANY DE SUPERACIÓ: Cada partida és un nou repte per al jugador, que intentarà millorar la seva habilitat per jugar cada vegada millor; així mateix, cada vegada que guanya una partida l'escaquista augmenta la seva autoestima i valora la seva perícia en el joc. En el cas de perdre contribueix a potenciar l'autocrítica. Alhora, aprenen "a saber guanyar (humilitat) i a saber perdre (respecte a l'adversari)" 

- AJUDA A APRENDRE A REFLEXIONAR, PLANIFICAR I PREVENIR: A cada moviment el jugador ha de reflexionar sobre totes les jugades possibles i els atacs que pot rebre, de manera que pugui anticipar-se a les respostes del contrari i tenir previstes amb antelació les possibles línies de joc. 

- AJUDA A SOCIABILITZAR: Cada dia es disputen milers de tornejos d'escacs en tot el món, als quals acudeixen moltíssims escaquistes. El simple fet d'anar a jugar un torneig, ajuda a que els nens coneguin a altres nens, siguin més sociables, i comprenguin significats molt importants com la derrota, la companyonia, el respecte i altres valors que seran essencials durant les seves vides. 

- NECESSITEN ELS/LES NENS/ES CERTES HABILITATS PER JUGAR A ESCACS? NO. La resposta és un contundent no, ja que hi ha moltíssimes persones que pensen que per jugar a escacs es necessita ser molt intel·ligent, tenir certes habilitats (memòria, concentració ...). El que ells no saben és que la intel·ligència, la memòria i la concentració són en molts casos conseqüència de la pràctica dels escacs.

I A MÉS: Permet a les nenes a competir amb els nens sense sentir-se intimidades i en un pla social acceptable. L'alumne s'adona que és responsable dels seus propis actes i que ha d'acceptar les conseqüències. Un joc per totes les edats, petits i grans. Així que ja no existeixen excuses per no introduir els escacs en la vida dels més petits.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada