divendres, 27 de juliol del 2018

Breus apunts d'història del C.E. Tortosa -Centre del Comerç.

BREUS APUNTS D'HISTÒRIA DEL CLUB D'ESCACS TORTOSA -CENTRE DEL COMERÇ-

He estat sorprés amb la recomanació de que escrigui unes ratlles referents a la història del nostre Club d'Escacs. I, de veritat, no disposo més que de la meva imprecisa memòria, sense temps d'escorcollar algún arxiu dels pocs que queden, que em permeti fixar les dades més importants.

Per això demano perdó per les llacunes i oblitx que s'hi trobaran en aquesta improvisada exposició.

Allà pels anys trenta va escomençar una, diem-ne, activitat informal amb diàries reunions d'afeccionats en el desaparegut "Café Siboni", va tenir el primer local independent en una de les habitacions reservades
del també desaparegut "Café Mundial", que donava al carrer de Reus, avui Avinguda de la Generalitat, on tinguerem els primers taulers i figures de la nostra propietat i també un rellotge regal del Sr. Joan Mangrané, assistent assidu.

La nostra guerra civil, amb les deplorables conseqüències, llevés militars i per fi la total evacuació de la Ciutat, feu que desparagués aquell primer intent precursor de l'actual prometedora realitat.

Restabler-ta la pau, va ésser precisament en els locals del Centre del Comerç -aleshores es deia d'una altra manera- on es van tornar a reunir els antics components del Club i altres elements nous. I va tenir lloc el definitiu naixement oficial amb el seu ingrés a la Federació Catalana, i, per tant, poc a poc, van anar organitzant-se les competicions oficials que les circumstàncies permetien, així com una vida deportiva activa en constant creiexement.

El primer acte que va organitzar el Club, d'una categoria que podriem qualificar de superior, fou una sessió de partides simultànies que, precissament, tingué lloc en el saló del Centre del Comerç, generosament cedit, i que va anar a càrrec del "nen prodigi" que aleshores polaritzava tota l'afició espanyola, el célebre Arturito Pomar, campió d'Espanya als dotze anys. L'èxit de públic i deportiu fou inoblidable.

No va trigar gaire un altre aconteixement de la més alta categoría, aquesta vegada al saló del desaparegut Hotel Victoria, en el que hi participaren el campió d'Espanya Perez i els mestres, Medina, el mateix Pomar, Saborido, qui el va guanyar, i el Campió de Catalunya Bordell, com també hi prengueren part, dignament els jugadors locals Catalan, Giménez, Cid, Munné, Ismael i Cartes. Pocs anys després, es torna a organitzar un altre torneig Nacional, amb participació gairebé dels mateixos mestres, aquesta vegada al Centre del Comerç.

Aquests aconteixements, varen donar el seu fruit, que es va materialitzar en aconseguir durant uns anys el Campionat Provincial, i , per dos cops el Campionat de Catalunya de primera categoria.

Em portaria a extendrem massa distreient l'atenció del sofert lector, referint-vos la peregrinació dels locals socials recorreguts en tanys anys essent de remarcar el del també desaparegut "Cercle Artístic", però sempre ha pesat molt l'atracció del Centre del Comerç, on es desenvolupen des de l'any 1981 les nombroses activitat del Club, campionats individuals, i per equips, socials i provincials, i particularment els Campionats Oberts nacionals i internacionals, així com també cal remarcar com la més alta categòricament celebrada a Tortosa, amb la vinguda del campió del món Anatoly Karpov per odnar una sessió de simultànies al Pavelló Esportiu Municipal, acte que va reunir nombrosíssim públic i una vegada més demostrà la puixança del nostre Club.

I per fi, mereix una especial atenció la preparació del a joventut que poc a poc va imposant-se, gràcies a la callada i eficaç labor dels germans Colomer com a principals cuidadors d'aquesta important tasca.

XEC MAT.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada