dissabte, 1 de març del 2014

Escacs a l'escola

Un centenar d'escoles promouen els escacs per beneficiar la concentració, la memòria, les habilitats lingüístiques i el càlcul mental

Escacs a l'escola és un projecte per promoure els escacs com a eina educativa en horari lectiu que aplicaran 104 escoles catalanes. El projecte permet desenvolupar aspectes com la concentració, el càlcul mental, l'orientació espacial, la memòria, les habilitats lingüístiques o la resolució des propis problemes i la posterior presa de decisions.
 
La iniciativa està impulsada pel Departament d'Ensenyament, la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida i la Federació Catalana d'Escacs, i es va iniciar el passat curs escolar 2012-2013 en 11 centres de Girona, Tarragona i el Maresme-Vallès Oriental.
 
Els objectius del projecte són, entre d'altres:
  • Exercitar diferents tipus de memòria, en especial, la visual.
  • Aprendre a resoldre els propis problemes i prendre decisions.
  • Treballar la capacitat de concentració, d'atenció, el càlcul mental, la creativitat i imaginació, la lateralitat i l'orientació espacial.
  • Reforçar relacions de causa - efecte en referència a models de solució de problemes.
  • Treballar diferents tipologies de textos escrits (notícia, carta de presentació i d'agraïment, entrevista...).
  • Treballar diferents conceptes matemàtics (càlcul mental, operacions matemàtiques amb el valor de les peces, àrees, eixos de coordenades, simetries,...).
  • Aprendre el moviment de les peces i les normes bàsiques del joc dels escacs.
Els centres participants inclouen els escacs dins l'horari lectiu en l'educació primària. A primer de primària és una hora setmanal entre els mesos de gener i de juny; a segon de primària una hora setmanal durant tot el curs; i en els cursos dels cicles mitjà i superior (de tercer a sisè de primària) s'impartirà una hora quinzenal al llarg de tot el curs escolar. Els centres aniran incorporant-ho a l'horari els propers anys de forma progressiva i a mesura que avanci el projecte.
 
Declaració del Parlament de Catalunya i del Parlament Europeu
 
El Parlament de Catalunya, el juliol de 2010, va declarar els escacs d'utilitat pública i n'insta al Govern a difondre'l, sobretot en l'àmbit educatiu, lúdic i de la salut.
 
Posteriorment, el juliol de 2012, el Parlament Europeu va fer pública una declaració instant els diferents estats membres a introduir el programa Escacs a l'escola en els seus sistemes educatius. 


Més informació

Nota de premsa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada