dijous, 24 de març del 2016
VII Torneig Bar Ribera.
"Escacs a l'escola"
El projecte “Escacs a l’escola” es va iniciar el curs 2012-2013 en 11 centres i aquest curs 2015-2016 ja en són 208 les escoles que hi participen. El projecte pretén destacar la relació i utilitat del joc dels escacs en l’àmbit educatiu, com a recurs que potencia el desenvolupament de les estructures cognitives, el raonament i el pensament lògico-matemàtic, les habilitats lingüístiques i els hàbits de conducta. La iniciativa està impulsada pel Departament d'Ensenyament, la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida i la Federació Catalana d’Escacs.
El programa comença a primer de primària, quan l’alumne té sis anys, ja que es considera que aquesta edat és la idònia per iniciar-se en la seqüència observo – penso – jugo, que practicarem en el joc. Un altre aspecte destacat és que es realitza en horari lectiu, fet que permet treballar diferents capacitats, valors, hàbits, estratègies, continguts i competències que afavoreixen que els alumnes adquireixin mecanismes i estratègies aplicables a altres àrees i situacions que se’ls presentin.
El Departament d’Ensenyament, la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida, la Federació Catalana d’Escacs i la Fundació Kasparov van signar el passat mes de juliol un conveni de col·laboració per a promoure els escacs com a eina educativa. Aquest preveu la cooperació per dur a terme projectes i programes conjunts de recerca, de formació de personal investigador i tècnic, de pràctiques d’estudiants i de titulats, activitats de divulgació i cursos, seminaris, conferències i jornades a l’entorn d’aquesta temàtica.
Declaració del Parlament de Catalunya i del Parlament Europeu
Són diversos els estudis i investigacions internacionals que conclouen que els escacs tenen una influència en el desenvolupament de les habilitats cognitives i socials dels qui els practiquen. És per això que el Parlament de Catalunya, el juliol de 2010, declara els escacs d’utilitat pública i n’insta al Govern a difondre’l, sobretot en l’àmbit educatiu, lúdic i de la salut.
Posteriorment, el juliol de 2012, el Parlament Europeu fa pública una declaració instant els diferents estats membres a introduir el programa “Escacs a l’escola” en els seus sistemes educatius. Més de 400 eurodiputats defensen que els escacs sigui assignatura a les escoles europees, assenyalant els efectes beneficiosos de la seva pràctica.
dijous, 17 de març del 2016
El Club d'Escacs Tortosa signa un conveni de col.laboració amb l'IES J. Bau.
El Club d'Escacs Tortosa i l'IES Joaquim Bau ha signat un conveni de col·laboració per fomentar la pràctica dels escacs entre els alumnes de l'Institut.
Aquesta acció s’emmarca dins del
Pla Català d'Esport a l'Escola de l’Institut. També hi
col·laboren el Departament d'Ensenyament i la Delegació d'Esports. Entre
els objectius d’aquesta iniciativa hi ha potenciar la pràctica de
l’activitat dels escacs, i conciliar els estudis i la carrera esportiva
d’alguns estudiants.L’Institut Joaquim Bau de Tortosa també ha formalitzat amb altres cinc clubs i entitats esportives del municipi convenis de col·laboració per realitzar diverses activitats esportives, durant el curs escolar, amb els alumnes de secundària. A més del Club d'Escacs hi participen el Club de Rem, el Centre d'Esports Tortosa d'Handbol, el Club Natació, el Club Bàsquet Cantaires, la Unió Excursionista de Catalunya Tortosa i el Club Tennis Taula
L'objectiu és apropar els escacs als alumnes i aconseguir que el màxim nombre de joves entre 12 i 18 anys puguin practicar aquest esport.
L’Institut pretén ser un punt de trobada perquè el Club d'Escacs pugui donar a conèixer el seu esport. A partir d'aquest vincle esperem que surtin iniciatives com esdeveniments esportius, activitats, sortides, tallers, assessorament tècnic i, fins i tot, competicions d'escacs a nivell escolar.
diumenge, 13 de març del 2016
diumenge, 6 de març del 2016
Subscriure's a:
Missatges (Atom)